Doç. Dr. Akif Diri
Üroloji Uzmanı
25 Yıllık
Tecrübe
Cerrahi Tecrübe
32 Binden Fazla

Prostat İltihapları (Prostatit)

Prostatit Nedir?

Prostatit, prostat bezinde iltihap meydana gelmesidir. Bu hastalığa bağlı olarak gelişen enflamasyon sebebiyle prostat bezi şişer ve ağrıya neden olur. Prostatit kimi zamanlarda bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklansa da, çoğunlukla mikrobik bir durum bulunmayabilir ve prostatitin neden kaynaklandığı tam olarak anlaşılamaz.

Prostat büyümesi ve prostat kanseri genellikle ileri yaştaki erkeklerde görülürken, prostatit her yaşta grubundaki yetişkin erkeklerde baş gösterebilir.

Prostatit Tedavisi

Prostat iltihabının tedavisi, hastalığın akut (ani) ya da kronik (nükseden) yapıda olmasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Prostatit tedavi sürecinde genellikle ilaçlardan yararlanılır. Bu ilaçlar arasında ağrı kesici-inflamatuar, prostat ve mesane boynunun gevşemesini sağlayan alfa-blokerler ve bazı antibiyotikler bulunur. Prostatit hastalığı çoğu erkekte birkaç hafta ila birkaç ay içerisinde düzelse de bazı kişilerde bu süreç daha da uzayabilmektedir.

Akut Bakteriyel Prostatit

Prostatın akut iltihabı, nadir görülmekle beraber oldukça ciddiye alınması gereken bir durumdur. Akut bakteriyel prostatit durumunda en sık görülen belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Ateş,

Üşüme,

Titreme,

İdrar yapma esnasında ağrı ve yanma meydana gelmesi,

İdrar yapma zorluğu,

İncelmiş idrar akımı,

Boşalma sırasında ağrı,

Mesaneyi tam boşaltamama hissi,

Sık sık idrar yapma ihtiyacı ve sürekli acil bir şekilde gelen idrar,

İdrarda kan görülmesi.

Bu yapıda olan prostatitin asıl çıkış noktası, üriner sistem ve kalın bağırsaklarda bulunan bakterilerdir. Akut bakteriyel prostatit, göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir klinik durumdur. Bu sebeple, bu tip şikâyetleri bulunan kişilerin vakit kaybetmeden bir doktora görünmelerinde fayda vardır. Akut prostatit tedavi sürecinde antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücülerden yararlanılır. Belirtilerin şiddeti ve hastaların şikâyetlerine göre hastanede yatarak tedavi yapılması gerekebilir.

Kronik Bakteriyel Prostatit

Üç ay ya da daha uzun bir süre devam eden prostatit, bakteriyel prostat enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Akut prostatite nazaran daha yaygın olarak görülen bir durum olsa da kronik bakteriyel prostatitin asıl sebebi aşikâr değildir. Üriner sistemde bulunan bakterilere, mesaneye ya da kan enfeksiyonuna bağlı olarak kendini gösterebilir. Prostat bezinde meydana gelebilen taşlar veya prostattaki yapısal kusurlar da prostatite yol açabilir. Ayrıca enfeksiyon, travma ya da üriner sisteme yapılan bazı işlemler sonucu da meydana gelebilmektedir.

Kronik bakteriyel prostatit söz konusu olduğunda, belirtiler akut prostatitin aksine daha yavaş ve sessiz gelişir. Kronik bakteriyel prostatit belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Sık idrara çıkma isteği,

İdrar yaparken yanma hissi,

İdrar yapma güçlüğü,

Cinsel isteksizlik,

Boşalma sırasında ağrı meydana gelmesi,

Bağırsaklarda gerilme hissi,

Makat bölgesi ve testislerde ağrı.

Prostatitin bu tipinde ateş, beklenen bir durum değildir.

Kronik Bakteriyel Prostatit Tedavisi Nasıl Olur?

Kronik bakteriyel prostatit tedavi sürecinde antibiyotikler ve antienflamatuar ilaçlardan yararlanılırken, bu ilaçlar uzun süre kullanılmalıdır.

Asemptomatik Enfamatuar Prostatit

Herhangi bir belirti ile kendini göstermeyen bu prostatit tipi, prostat büyümesi veya prostat kanserinden dolayı operasyon geçiren hastaların ameliyat spesmeninde veya prostat biyopsi örneğinde hasbelkader tespit edilir. Bu prostatit çeşidi tedavi gerektiren bir durum değildir.

Kronik Prostatit (Kronik Pelvik Ağrı Sendromu) Nedir?

Kronik non-bakteriyel prostatit ya da diğer adıyla Kronik Pelvik Ağrı sendromu, erkeklerde en yaygın olarak görülen prostatit (prostat iltihabı) türüdür. Prostatitin bu çeşidi aynı zamanda “kronik non-bakteriyel prostatit” olarak da bilinir. İsimlerinden birinin non-bakteriyel olma sebebi, prostatın belirli bir bakteriye bağlı olmaksızın iltihaplanmasıdır. Genellikle halsizlik ve yorgunluk belirtilerine rastlanmakla birlikte hastalığın neden olduğu ağrılar ise üç ay veya daha uzun bir süre devam eder. Bununla birlikte kronik prostatik, ekseriyetle anksiyete ve depresyon gibi psikolojik durumlarla beraber görülür.

Kronik prostatit belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Peniste, testislerde, anüste, karnın alt kısmında ve bel bölgesinde ağrı,

İdrar yapma esnasında ağrı,

Sık idrara çıkma,

Bilhassa geceleri olmak üzere acil idrara çıkma isteği,

Prostat muayenesi esnasında prostatta büyüme ya da hassaslık fark edilmesi,

Sertleşme problemi,

Boşalma esnasında ya da cinsel ilişkiden sonra ağrı.

Kronik prostatit testleri yapıldığında; idrar, meni ve prostat salgısından alınan kültürlerde bakteriyel enfeksiyonun net tespiti yapılamaz. Bundan dolayı bu prostatit çeşidinin tanı ve tedavi süreci oldukça zordur. Kronik prostatit tedavi sürecinde asıl amaç, ortaya çıkan belirtileri azaltmaktır. Hastalığın beraberinde gelen şikâyetler, çoğu zaman tedavi sayesinde azalmaktadır.

Kronik Prostatit Tedavisi

Kronik prostatit tedavisinde uzun dönem kullanılabilen antibiyotikler, antienflamatuar ilaçlar ve antikolinerjikler faydalı olabilir. Bunların yanı sıra, prostat masajı da klasik tedavi yöntemlerinden fayda görmeyen hastaların tedavisi için önerilebilir. Zira prostat masajı; dolaşımı düzenler, intraprostatik kanalları açar ve antibiyotiklerin dokuya geçişine dair maksimum optimizasyon sağlar.

Diğer Blog Yazıları